Nacionalni CERT

Testirali smo

Ocjena:
4,00
(glasova: 2)

U sklopu ovog dokumenta testiran je vatrozid nove generacije, FortiGate 60D. Uređaj je dio ponude poznatog proizvođača uređaja za mrežnu sigurnost – Fortineta. Po svojim mogućnostima namijenjen je manjim korisnicima te u sebi sadrži sve što je potrebno za zaštitu krajnjih korisnika (antivirus, VPN, IPS, web filter). U prvom dijelu dokumenta nalazi se detaljan opis vatrozida - njegove specifikacije i mogućnosti, dok se u drugom dijelu dokumenta nalazi opis metodologije  i rezultati testiranja njegovih najvažnijih komponenti.

 

17.07.2014
Ocjena:
4,00
(glasova: 14)

Današnjim tvrtkama su neophodne pouzdanost, brzina i sigurnost njihove mrežne infrastrukture. Mrežni sustavi su sve veći i složeniji, a dobro je poznato kako je upravo složenost jedan od najvećih neprijatelja sigurnosti. Stoga, naglasak više nije samo u zaštiti resursa nego kvalitetnom praćenju rada sustava te, što je još važnije, pravodobnom dobivanju ključnih informacija. Važno je imati globalni prikaz mreže i jednostavan nadzor nad sigurnosnom politikom. Tako nešto moguće je ostvariti pomoću uređaja koji je u stanju iz ogromne količine podataka, koji svakodnevno prolaze kroz mreže unutar tvrtki, izdvojiti pojedinačne prijetnje sigurnosti. Takav uređaj također mora otkrivati prijetnje u stvarnom vremenu i imati mogućnost praćenja rada pojedinih korisnika. Jedna od metoda za postizanje navedenih ciljeva je praćenje rada mreže na takav način da uređaj koji nadgleda „uči“ kakav promet i kakvo ponašanje unutar mreže je normalno. Takav pristup koristi NBA (Network Behavioral Analysis) tehnologija koju implementira Peakflow X uređaj tvrtke Arbor Networks.

Dokument je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.

 
28.11.2011
Ocjena:
4,42
(glasova: 31)

Hardverski vatrozid najvažniji je sigurnosni uređaj mrežne infrastrukture neke tvrtke. To je mjesto gdje se mogu definirati različite sigurnosne politike nad cjelokupnim podatkovnim prometom koji ide od i iz tvrtkine mreže.

Nacionalni CERT je testirao mrežni uređaj PaloAlto PA-2020 koji spada u kategoriju tzv. vatrozidova nove generacije („Next generation“). Ovaj dokument daje detaljan uvid u mogućnosti navedenog vatrozida te izvještaj o provedenom testiranju.Vatrozidovi nove generacije u punom smislu riječi predstavljaju tzv. aplikacijske vatrozidove. Takvi uređaji nude veliku razinu granularnosti kod upravljanja aplikacijskim prometom. Aplikacije se, uz pomoć takvih uređaja, mogu tako podesiti da im se dopušta samo određena funkcionalnost, a ne samo u potpunosti omogućiti ili onemogućiti.

U prilogu su hrvatska i engleska inačica dokumenta.

 

11.04.2011
Ocjena:
4,15
(glasova: 34)

Ovaj dokument donosi rezultate i opisuje postupak testiranja besplatnih antivirusnih alata. Testiranje je Nacionalni CERT proveo samostalno, na velikom uzorku poznatih zlonamjernih datoteka. Ukupno je u uzorku bilo 184 810 zlonamjernih datoteka. U prvom dijelu dokumenta ukratko je opisan navedeni uzorak, dok drugi dio dokumenta opisuje testiranje koje je provedeno u dvije faze. Na kraju, u zaključku donesenom na temelju rezultata sažet je dojam o svim antivirusnim alatima s testa.

04.02.2011