Nacionalni CERT

Dokumenti

Subscribe to Dokumenti | Nacionalni CERT
Pretraži dokumente
i / ili
Kategorija:
Kriptografija
Ocjena:
0,00
(glasova: 0)

U današnje vrijeme svjedoci smo sve većeg broja sigurnosnih incidenata koji rezultiraju krađom povjerljivih podataka i koji nanose značajnu financijsku štetu žrtvama. Osim izravnih udaljenih napada preko mreže, vrlo često do gubitka podataka može doći i jednostavnom krađom prijenosnih računala koja sadrže povjerljive podatke ili sadrže podatke koji se mogu iskoristiti za olakšavanje daljnjih napada na glavnu infrastrukturu organizacije. Postojeće metode i alati za sprječavanje neovlaštenog udaljenog pristupa računalu, iako učinkovite u borbi protiv hakerskih napada, u ovakvim su slučajevima potpuno neučinkovite. Više nije dovoljno samo spriječiti pristup i čitanje s medija za pohranu već treba onemogućiti da napadač čitanjem dođe do podataka u upotrebljivom obliku. To se postiže šifriranjem podataka.

15.01.2018
Kategorija:
Općeniti sigurnosni dokumenti
Ocjena:
0,00
(glasova: 0)

Privatnost je jedno od temeljnih ljudskih prava, no unatoč tome, ona je u današnje vrijeme slabo shvaćena i često narušavana, pogotovo u domeni Interneta i telekomunikacija. Iako svi intuitivno razumiju potrebu da se neke sfere života i neke osobne informacije zadrže dalje od očiju javnosti, prosječni korisnici u pravilu nisu svjesni opsega osobnih informacija koje korištenjem Interneta prepuštaju trećim, često nepoznatim stranama.

27.12.2017
Kategorija:
Tehnike napada
Ocjena:
0,00
(glasova: 0)

U području informacijske sigurnosti postoji velik fokus na to kako zaštititi računalne sustave ili kako fizički zaštititi organizaciju – no najslabija karika u lancu sigurnosti često je ljudski faktor. Socijalni inženjering je, najjvednostavnije rečeno, prevara. Postupak kojim se metu nagovara da napadaču da informaciju ili učini nešto što ta osoba nikada ne bi napravila kada bi ju se otvoreno pitalo.

11.12.2017
Kategorija:
Općeniti sigurnosni dokumenti
Ocjena:
5,00
(glasova: 1)

U dokumentu se donosi pregled rada IP adresa, DNS-a, sigurnosnih problema vezanih uz DNS te DNSSEC-a, sigurnosne nadogradnja DNS-a čija je svrha upravo sprečavanje bilo kakvog lažiranja DNS odgovora.

13.11.2017
Kategorija:
Općeniti sigurnosni dokumenti
Ocjena:
4,67
(glasova: 3)

U 2016. godini Nacionalni je CERT provodio proaktivne i reaktivne mjere s ciljem smanjenja rizika od pojave sigurnosnih incidenta i umanjenja štete u slučaju njihovog nastanka, te razvijao suradnju s institucijama unutar i izvan Republike Hrvatske. Aktivnosti Nacionalnog CERT-a u 2016. godini nalaze se u dokumentu.

19.04.2017

Pages